FAQ Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe kunnen we de werkomgeving stofvrij maken?
Het inzetten van een industriële stofzuiger zorgt ervoor dat u alle stoffen en restmaterialen die vrijkomen in uw productie- of werkomgeving eenvoudig, snel en efficiënt op kan zuigen. Hierdoor zorgt de industriële stofzuiger ervoor dat u stofvrij kunt werken.

Welke zuigoplossing is geschikt voor mijn stofprobleem?
Het assortiment industriële stofzuigers van Rentimo is zo breed, dat wij voor vrijwel ieder stofprobleem een zuigoplossing kunnen leveren. Welke industriële stofzuiger het meest geschikt is voor u, hangt af van allerlei factoren en uw persoonlijke wensen. Onze technische specialisten adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden binnen uw bedrijf. Neem hiervoor contact met ons op!

We hebben een installatie gekocht zonder afzuiging, kan Rentimo ons hierin ondersteunen?
Rentimo kan u hier zeker in ondersteunen. Samen met u kijken we graag vrijblijvend naar de mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met Rentimo!                         

Wat maakt Rentimo de geschikte partner?
Doordat wij ons als enige verhuurbedrijf in Nederland volledig focussen op industriële stofzuigers, hebben wij hier ontzettend veel kennis over opgedaan. Daarnaast hebben wij het breedste leveringsprogramma van Nederland op het gebied van mobiele- en stationaire stofzuigers. Onze technisch specialisten kijken graag samen met u naar de mogelijkheden binnen uw bedrijf, om u zo een vrijblijvend en op maat gemaakt advies te geven.

 

Processierups stofzuiger

Hoe kan ik met een processierups stofzuiger veilig processierupsnesten opzuigen?
Met een processierups stofzuiger van Rentimo kunt u veilig processierupsen en –nesten opzuigen. Opgezogen brandharen worden gefilterd door het HEPA veiligheidsfilter, waardoor deze niet meer vrij kunnen komen. De rupsen komen terecht in een puinzak in de opvangcontainer, welke eenvoudig en veilig te vervangen is wanneer deze volgezogen is.

Wat is de maximale slanglengte die ik aan de processierups zuiger kan koppelen?
Om maximale zuigprestaties te kunnen garanderen adviseren wij een zuigslang van maximaal 20 meter te gebruiken voor het opzuigen van processierupsen en –nesten.

Komen er na het opzuigen van de nesten geen brandharen meer vrij?
Nee, er komen geen brandharen meer vrij. Door het HEPA filter worden de rupsen gefilterd waarbij loskomende brandharen achterblijven en niet vrij kunnen komen. De rupsen zelf worden opgevangen in de vuilcontainer welke is voorzien van een puinzak. Nadat de puinzak volgezogen is, kan deze veilig worden afgeknoopt en worden vervangen voor een nieuwe puinzak. Zo komen er geen brandharen vrij.  

Hoe kan ik de vuilcontainer met processierupsnesten het beste ledigen?
In de vuilcontainer bevindt zich een puinzak welke is vastgezet met een zakhouderring. Hierdoor kunnen de opgezogen nesten veilig verwijderd worden wanneer de puinzak/vuilcontainer volgezogen is. Na het ledigen kan er eenvoudig een nieuwe puinzak met de zakhouderring vastgemaakt worden, waarna u weer veilig verder kan met het verwijderen van processierupsen.

Wanneer moet ik het filter van de processierups stofzuiger vervangen?
Na ongeveer vier seizoenen is het filter van de processierups stofzuiger aan vervanging toe. Het vervangen van een filter is wel afhankelijk van het gebruik van de processierups stofzuiger. Bij zeer intensief gebruik kan het zijn dat het filter eerder vervangen moet worden.  

 

Industriële stofzuiger 230 Volt

Hoe weet ik welke industriële stofzuiger het meest geschikt is voor mijn bedrijf?
Welke industriële stofzuiger het meest geschikt is voor u, hangt af van het materiaal en de hoeveelheid van het materiaal dat u met de industriële stofzuiger wilt opzuigen. Wij adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden, neem hiervoor contact met ons op!

Is het mogelijk om hete materialen op te zuigen?
Het opzuigen van hete materialen met een industriële stofzuiger is zeker mogelijk. Voor het opzuigen van hete materialen met een industriële stofzuiger is het noodzakelijk een NOMEX filter en een hittebestendige zuigslang in te zetten. Deze combinatie zorgt ervoor dat stoffen tot 200°C opgezogen kunnen worden.

Wat is de krachtigste industriële stofzuiger op 230 Volt?
De krachtigste industriële stofzuiger op 230 Volt is uitgevoerd met 3 by-pass motoren. Deze by-pass motoren creëren een vermogen van 3,45 kW, wat tevens het maximaal mogelijke is op 230 Volt. Onze DM-serie industriële stofzuigers zijn daarmee de krachtigste stofzuigers op 230 Volt.

Hoe lang kan ik een industriële stofzuiger op 230 Volt achtereen inzetten?
Dit hangt af van het type industriële stofzuiger dat u heeft. Een industriële stofzuiger op 230 Volt is te verkrijgen met by-pass motoren of met brushless motoren. Een by-pass motor is voorzien van koolborstels, welke slijten naarmate het gebruik. Een by-pass motor gaat ongeveer 1.200 draaiuren mee. Daarnaast slijt een by-pass motor bij gebruik langer dan één uur sneller, wat de levensduur van de motor verminderd. Een brushless motor gaat ongeveer 20.000 draaiuren mee en kan voor continue processen ingezet worden.   

Wat is de maximale slanglengte die ik kan gebruiken bij een industriële stofzuiger op 230 Volt?
Wij adviseren een maximale slanglengte van 20 meter te gebruiken bij een industriële stofzuiger op 230 Volt. Het gebruiken van een langere zuigslang zal negatieve effecten hebben op de zuigprestaties van de industriële stofzuiger.

 

Industriële stofzuiger 380 Volt

Wanneer is een industriële stofzuiger op 380 Volt meer geschikt dan een industriële stofzuiger op 230 Volt?
Als u de industriële stofzuiger in wilt zetten voor het opzuigen van grote hoeveelheden (zwaar) stof of het stof over lange afstanden wilt verplaatsen, kan het zijn dat het zuigvermogen van een 230 Volt niet toereikend genoeg is. In een dergelijk geval biedt een stofzuiger op krachtstroom uitkomst. Daarnaast is een industriële stofzuiger op 380 Volt geschikt om te dienen als centrale unit waarbij men op verschillende plekken zuigwerkzaamheden wilt uitvoeren. Een stofzuiger op krachtstroom is ook meer geschikt in een continu proces waarbij de stofzuiger gedurende de hele dag aan dient te staan.

Wat is het grootste voordeel van een stofzuiger op krachtstroom?
Een krachtstroom stofzuiger is geschikt voor het opzuigen van grote hoeveelheden (zwaar) stof waarbij het mogelijk is om lange slanglengtes in te zetten. Daarnaast is een industriële stofzuiger op 380 Volt uit te rusten met grote vuilcontainers van bijvoorbeeld 100 liter.  

Wat is de maximale slanglengte die ik kan gebruiken bij een stofzuiger op krachtstroom?
De maximale slanglengte van een stofzuiger op krachtstroom is afhankelijk van het vermogen en de eigenschappen van de industriële stofzuiger. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact met ons op.

 

Perslucht stofzuiger

Hoe werkt een perslucht stofzuiger?
Een perslucht stofzuiger wordt aangedreven door een venturi perslucht. De venturi creëert een onderdruk in de stofzuiger, waardoor het mogelijk is om middels een zuigslang materiaal op te zuigen.

Hoe veel perslucht heb ik nodig om een perslucht stofzuiger aan te drijven?
De hoeveelheid benodigde perslucht verschilt per type persluchtstofzuiger. Meer weten? Bekijk ons assortiment persluchtstofzuigers of neem contact met ons op!

Wanneer is het verstandig om een persluchtstofzuiger in te zetten?
Een persluchtstofzuiger wordt veelal ingezet in omgevingen waar geen elektriciteit aanwezig is, zoals bijvoorbeeld in een ATEX omgeving. Daarnaast heeft een persluchtstofzuiger geen bewegende delen in de machine zitten, waardoor de stofzuiger niet kan worden overbelast en ongevoelig is voor slijtage. 

 

Accu stofzuiger

Hoe lang gaat de accu mee van een accu stofzuiger?
Een accu gaat, bij normaal gebruik, 1,5 tot 2,5 uur mee voordat deze opgeladen dient te worden.

Welke oplaadtijd heeft de accu stofzuiger?
De oplaadtijd van een accu stofzuiger bedraagt 6 tot 8 uur.

Is het mogelijk om de accu stofzuiger uit te rusten met een voorzetzuigmond?
De accu stofzuigers van Rentimo zijn uit te rusten met een voorzetzuigmond, waardoor het mogelijk is om met de accu stofzuiger lange banen te trekken.

Hoe is het zuigvermogen van een stofzuiger op accu in vergelijking met een industriële stofzuiger op 230 Volt?
Een accustofzuiger heeft in vergelijking met een industriële stofzuiger op 230 Volt met 3 motoren ongeveer de helft aan vermogen.

Welke accessoires worden het meest gebruikt bij het inzetten van een accu stofzuiger?
Voor een accustofzuiger wordt veelal gebruik gemaakt van een stofzuiger accessoire set met een diameter van 40 mm, bestaande uit een plumeau, kierenzuiger en vloerzuigset.

 

ATEX stofzuiger

Wat is ATEX?
Wanneer er binnen industrieën en bedrijven situaties bestaan waar er kans is op brand- en explosiegevaar, bijvoorbeeld in de productie- of werkomgeving, is er sprake van ATEX. ATEX, wat voluit het Franse ATmosphere EXplosible betekent, omvat diverse Europese richtlijnen van explosieveiligheid. 

Welke ATEX zoneringen zijn er?
Binnen de ATEX zones, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee typen explosiegevaar, namelijk gas en stof. Is er sprake van gas- of dampexplosiegevaar? Dan is er sprake van een ATEX zone 0, 1 of 2. In het geval er sprake is van explosiegevaar door stof, dan is er sprake van een ATEX zone 20, 21 of 22.

Kan ik op een veilige manier explosiegevaarlijke stoffen en materialen opzuigen?
Met een gecertificeerde ATEX stofzuiger is het mogelijk om op een veilige manier explosiegevaarlijke stoffen en materialen op te zuigen.

Is het mogelijk om een ATEX gecertificeerde stofzuiger in te zetten voor het opzuigen van asbest?
Ja, dit is mogelijk met een gecertificeerde ATEX stofzuiger welke is voorzien van het juiste HEPA veiligheidsfilter. 

 

Oliezuiger

Kan een oliezuiger opgezogen oliën en spanen van elkaar scheiden?
De oliezuigers van Rentimo zijn uitgerust met een fijnmazige RVS spanenzeef en een 300 micron polypropyleen filter, waardoor opgezogen oliën en spanen automatisch van elkaar gescheiden worden.

Wat is het verschil tussen een oliezuiger met opvoerpomp of met een overdruksysteem?
Een oliezuiger met opvoerpomp is voorzien van een losse pomp om gezogen vloeistoffen te ledigen, waarbij het mogelijk is om tegelijkertijd te zuigen en te ledigen. Een oliezuiger met een overdruksysteem verpompt de opgezogen vloeistoffen door middel van overdruk op de container, waarbij het niet mogelijk is om tegelijkertijd te zuigen en te ledigen.

Tot welke hoogte kan ik olie opzuigen en verpompen?
De opvoerhoogte hangt af van het vermogen van de oliezuiger en de aanwezigheid van een  opvoerpomp. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!  

 

Fijnstof stofzuiger

Ik wil gezondheidsgevaarlijke stoffen zoals chroom 6 en asbest opzuigen, is dat mogelijk?
Het opzuigen van gezondheidsgevaarlijke stoffen met een fijnstof stofzuiger is mogelijk door het toepassen van een HEPA filter.

Wat voor filter heb ik nodig om fijnstof op te kunnen zuigen?
Welk filter het meest geschikt is voor een fijnstof stofzuiger, hangt af van het soort stof dat men op wilt zuigen. Bij fijnstof is een polyester sterfilter in stofklasse M (1 micron) veelal afdoende. Indien het stof extreem fijn is, kan een HEPA H14 filter nodig zijn (stoffiltratie tot 99,995%). 

 

Heavy duty stofzuigers

Voor welke branches zijn de heavy duty stofzuigers geschikt?
Het heavy duty assortiment is geschikt voor de zwaarste industrieën, zoals bijvoorbeeld de betonindustrie, staalindustrie, recycling industrie en energiecentrales.

Zijn de heavy duty stofzuigers geschikt voor bulk zuigen?
Ja, daar zijn de heavy duty stofzuigers zeker voor geschikt. Naast het opzuigen van grote hoeveelheden bulk materiaal is het ook mogelijk om met deze industriële stofzuigers en stofzuigsystemen het opgezogen materiaal over een lange afstand te verplaatsen, om het materiaal bijvoorbeeld op één centrale plaats te verzamelen.

Is het mogelijk om met slanglengtes langer dan 100 meter te werken?
Het heavy duty assortiment is geschikt om met slanglengtes langer dan 100 meter te werken. Zo is de DF40 bijvoorbeeld geschikt voor een slanglengte tot 120 meter.

Welke aandrijfmogelijkheden hebben de heavy duty stofzuigers?
Het heavy duty assortiment is zowel leverbaar op krachtstroom (380 Volt) als in Diesel uitvoering.   

 

Afzuigunits

Zijn de afzuigunits mobiel of stationair?
Rentimo heeft zowel mobiele als stationaire afzuigunits in haar assortiment. Hierdoor is er altijd een afzuigunit die voldoet aan uw wensen.

Worden de filters in een afzuigunit automatisch gereinigd?
Afhankelijk van de afzuigunit van uw keuze, kunnen de filters automatisch of handmatig worden gereinigd.

Is een afzuigunit geschikt voor het afzuigen van stoffen in een ATEX zonering?
Rentimo heeft afzuigunits in het assortiment welke geschikt zijn voor gebruik in een ATEX zonering (ATEX gecertificeerd). Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

 

Filters

Is het mogelijk om het filter van de industriële stofzuiger te reinigen?
Het reinigen van een filter in een industriële stofzuiger is zeker mogelijk en ook erg belangrijk. Het reinigen van het filter zorgt ervoor dat de industriële stofzuiger op een veilige en efficiënte manier stoffen op kan zuigen.  

Hoe kan ik het filter van mijn industriële stofzuiger reinigen?
Dat hangt af van het type industriële stofzuiger dat u heeft. Sommige modellen zijn uitgerust met een handmatige filterschudder, waarmee het filter handmatig gereinigd kan worden. Andere modellen zijn uitgerust met een semi-automatische Dustop reiniging. Daarnaast is het ook mogelijk dat de stofzuiger is uitgerust met een perslucht reinigingssysteem welke handmatig of met een automatische timer het filter reinigt.

Wat is het verschil tussen een polyester sterfilter en een patroonfilter?
Een patroonfilter is een gevouwen filter en is geschikt voor het opzuigen van droge stoffen. Wanneer er kleverige- of vochtige stoffen opgezogen moeten worden, is een polyester sterfilter meer geschikt. Dit filter bestaat uit 12 of 24 lamellen en is gemaakt van polyester, waardoor het filter steviger is en meer kan hebben.

Welke filterklassen bestaan er?
Er bestaan verschillende filterkassen, namelijk: L (3 micron), M (1 micron), H (tot 99,995% filtratie), U (tot 99,999995% filtratie) en AK. AK staat voor Actief Kool en het neutraliseert dampen en geuren. 

Wanneer is het verstandig om een HEPA filter in te zetten?
Een HEPA filter zorgt ervoor dat opgezogen stoffen en materialen tot 99,995% gefilterd worden. Deze strenge filtratie is nodig wanneer men bijvoorbeeld gezondheidsgevaarlijke stoffen als asbest opzuigt. Een HEPA filter zorgt ervoor dat er geen uitstoot meer is van vervuilde lucht. Hierdoor kunnen gezondheidsgevaarlijke stoffen veilig opgezogen worden.

Waarvoor wordt een aktief kool filter ingezet?
Een aktief kool filter wordt ingezet voor het effectief filteren van geuren en dampen. Actief kool neutraliseert geuren en dampen zodat de afzuiging gerecirculeerd kan worden in de omgeving zonder dat de gebruiker wordt blootgesteld aan schadelijke dampen.   

 

Accessoires

Zijn er stofzuigeraccessoires in verschillende kleuren leverbaar, bijvoorbeeld voor food grade?
Rentimo heeft een breed assortiment stofzuiger accessoires welke leverbaar zijn in verschillende kleuren, voor bijvoorbeeld de food grade. Zo zijn de gekleurde stofzuiger accessoires FDA gekeurd en daarmee zeer geschikt voor food grade!

Verhuren jullie stofzuigeraccessoires welke geschikt zijn voor ATEX, cleanrooms of food grade?
Rentimo beschikt over een breed assortiment stofzuigeraccessoires welke geschikt en geclassificeerd zijn voor gebruik in ATEX zoneringen en de food grade (gecertificeerd). 

 

Huren

Is het noodzakelijk om de machine altijd vooraf te reserveren?
Ja. Zo voorkomt u dat de machine aan een ander verhuurd kan worden. Tevens kunnen wij dan ook alles voor u klaarzetten.

Hoe kan ik een reservering plaatsen?
U kunt een machine reserveren via de webshop, maar u kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via de mail of telefonisch.

Kan ik mijn reservering annuleren/wijzigen/verlengen?
De reservering kan ten alle tijden aangepast worden mits hij nog niet verstuurd is. U kunt dan het beste contact met ons opnemen via de mail info@rentimo.nl of telefonisch +31(0)72 – 562 53 93.

Heb ik legitimatie nodig om te kunnen huren?
Bent u particulier dan vragen wij u inderdaad om een geldig legitimatiebewijs.

Wordt de machine met een gebruikershandleiding geleverd?
Bij het ophalen van de machine krijgt u uiteraard een duidelijke uitleg van onze medewerker. Ook wanneer de machine bezorgd wordt door de transporteur zullen we u voorzien van de juiste informatie. Sommige machines worden geleverd met een handleiding. Heeft u toch nog vragen? Stel ze ons gerust!

 

Kosten en borg

Waarom moet ik borg betalen?
De machines zijn van flinke waarde. Daarom vragen wij van particuliere klanten en bedrijven borg.

Hoe hoog is de borg voor de machine die ik wil huren?
De hoogte van de borg is onder andere afhankelijk van de waarde van de machine.

Wanneer krijg ik de betaalde borg terug?
U ontvangt de borg terug nadat eerst gecontroleerd is of de machine schoon en in goede staat verkeerd. Eventuele kosten voor noodzakelijk blijkende reparaties, vervanging en reiniging kunnen verrekend worden met de borg.

 

Voorwaarden en procedures

Kan de machine ook bezorgd en weer opgehaald worden en wat zijn de kosten hiervan?
De machines kunnen bezorgd en opgehaald worden door een transporteur. De kosten hiervan vindt u terug in de winkelwagen. Voor de grotere machines vragen wij eerst de bezorgkosten op bij de transporteur. Mocht u hier meer informatie over willen, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Is de machine verzekerd tegen brand en diefstal?
Nee. U dient hier zelf een verzekering voor af te sluiten.

Wat moet ik doen als de machine niet goed werkt of gestolen is?
U kunt dan het beste zo snel mogelijk telefonisch contact met ons opnemen.

Dienen de gehuurde materialen schoon retour gebracht te worden?
Ja. Als de machine niet schoon of in goede staat wordt teruggebracht, brengen wij reinigings- en/of reparatiekosten in rekening.

Bij een aantal machines staat ‘offerte aanvragen’, hoe kan ik de prijs te weten komen?
Door inderdaad een offerte aanvraag te doen via de website, maar u kunt natuurlijk ook telefonisch contact met ons opnemen.

 

Overige vragen

Waar vind ik de openingstijden / contactgegevens?
Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 uur en 17:00 uur voor bezoek en ook zijn we deze tijden telefonisch bereikbaar. Onze contactgegevens vindt u linksonder op deze pagina.

Waar kan ik andere vragen, opmerkingen en suggesties achterlaten?
Heeft u vragen of opmerkingen? Of ziet u misschien verbeterpunten? Uw mening horen we graag! Geef uw reactie door via het contactformulier op de website, de mail info@rentimo.nl of via de telefoon +31(0)72 – 562 53 93.

Direct contact.

Bel ons op 072 562 53 93

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

Professionele oplossingen
Technisch deskundig advies
Landelijk servicenetwerk
Gerenommeerde merken